Sarsılmış Bebek Sendromu

Shaken Baby Syndrome

Bebeklerin boyun kasları zayıftır. Özellikle ilk aylarda baş kontrolü bile henüz tam değildir. Yüzüstü tuttuğunuzda başını hafifçe kaldırabilen bir aylık bir bebek, sırt üstü yatırırken ellerinden tutup oturtmaya çalıştığınızda kafası arkaya düşecektir. Bu nedenle bebeklere bez değiştirme, kucağa alma gibi çeşitli nedenle pozisyon verirken başını mutlaka destekleyecek şekilde tutmak gerekir.

Asıl sorun ise karşımıza bebekleri eğer sarsacak, sallayacak olursanız gelir. Aşağıdaki videoda ayrıntısına bakabilirsiniz. Bebeğe eğer hızlı bir şekilde ileri ve geri hareket ettirecek olursanız bebek başını sabit tutamayacağı için kafasıda hızlı bir şekilde ileri geri sallanacak, sarsılacak ve içindeki beyin bu sarsılma sırasında kafatasına çarpacak, daha da önemlisi içindeki kan taşıyan damarlarda ve sinirlerde zedenlenme meydana gelecektir. Bunun sonucunda beyinde yaygın kanama, ödem, göz dibinde kanama, sinirlerde zedelenme, hayatta kalanlarda çeşitli sekeller (en sık körlük) ve malesef bir kısmında ölümle sonuçlanır.

Eğleniyor gibi görünse bile bebeğinizi havaya atıp tutmak dahi sarsılmış bebek sendromuna sebep olabilir. Sarsılmış bebek sendromu çoğunlukla 2 yaş altındaki çocuklarda görülmekle birlikte 5 yaşındaki çocuklarda dahi görülebilir.

Sıklığı tam olarak bilinmemektedir, hikayeden bebeği anne, baba veya bakan diğer kişilerden bu hikayeyi almak zordur. Birçok zaman bebeğin yataktan düştüğü söylenebilir, ama kranial tomografi ve magnetik rezonanstaki görüntülerle bebeğin yataktan mı düştüğü yoksa sarsıldığı mı büyük olasılıkla ayırt edilebilir.

Bu bir tür çocuk istismarıdır, ve adli olarak yaptırımları da beraberinde getirir.

Bir cevap yazın