Prematüre bebeklerle ilgilenen bilim dalı olan neonatoloji organogenezi (organların oluşumu) henüz devam eden, çok yoğun ileri teknoloji monitorizasyon ve tedavi modalitelerinin kullanıldığı, tedavi yöntemlerinin sürekli yenilendiği aktif ve birçok bilimdalı ile ortaklaşa idare edilmesi gereken bir daldır. Sırf bu konu ile uzmanlaşmış olan doktorların elinde yenidoğanların yaşama ve yaşayanlarında en az sıkıntı oluşma oranı artmaktadır. Bu bilincin arttırılması amacıyla 17 Kasım prematüre gününde tüm prematüre bebeklerin yenidoğan uzmanlarının olduğu merkezlerde doğması gerektiğini “Türk Neonatoloji Derneği” adına söylüyoruz. Tüm anne babaların özellikle erken doğum ihtimalleri varsa hastane seçimlerini bu doğrultuda yapmaları konusunda bilinçlenmelerini arzuluyoruz.
Türk Neonatoloji Derneği Tarafından 2015 Prematüre Gününde Organize Edilenler
Hepinizin çok iyi bildiği gibi 17 Kasım değerli minik bebeklerimizin varlığını topluma hatırlatmak, sorunları hakkında tüm dünyada farkındalık yaratmak üzere ‘Dünya Prematüre Günü’ olarak kutlanıyor. Biz de dernek olarak her yıl olduğu gibi bu önemli günü en anlamlı şekilde kutlamak üzere çeşitli etkinliklerde bulunduk.
Dernek olarak Dünya Prematüre Gününde farkındalığını arttırmak istediğimiz önceliğimizi prematüre bebeklerimizin eğitimli sağlık çalışanlarından hizmet almasının sağlanması olarak belirledik. Ne yazık ki sadece üçüncü düzey yoğun bakım hizmeti alması gereken prematüre bebeklerimiz için bile yeterli sayıda yenidoğan uzmanı ve yenidoğan hemşiresi bulunmamaktadır. Sayıyı arttırmak yanında çok büyük özveri gerektiren bu alanda çalışacak hekim ve hemşireleri özendirici politikaların da eş zamanlı olarak devreye girmesi gerekmektedir.
Bu amaçla öncelikle Türk Neonatoloji Derneği olarak bir kamu spotu hazırladık. Görsel basında halen gösterilmekte olan bu filmde prematüre bebeklerin ancak eğitimli bir yenidoğan ekibi ile en kaliteli yaşam sonucuna ulaşabileceğini vurguladık. Bu konuda halkımızın da önemli bir farkındalığa gereksinimi olduğuna inanıyoruz. O nedenle ailelerimizin ışıltılı kuvözlerin değil, bebeklerine kimlerin bakacağının önemli olduğunu fark etmelerini amaçladık. Hazırladığımız basın bülteni ile yazılı ve görsel basın ve haber ajanslarına detaylı bilgiler verildi. Sosyal medya etkinliğinin artırılabilmesi için bu alanda önemli takipçi sayısı olan bloggerlara yönelik bilgilendirici mektuplar gönderildi. Dernek adına facebook, twitter, instagram ve youtube hesapları açılarak bu hesaplardan aktivitelerimizden haberdar edici ve bilgilendirici yazı ve resim paylaşımları yapıldı ve önemli sayıda sosyal medya takipçisine ulaşıldı. Hürriyet Kelebek ve Aile Web sayfalarında kampanya bannerlarının yayınlanması sağlandı. Bebeğim ve Biz Dergisi Kasım sayısı için dernek başkanımız Prof. Dr. Esin Koç bir röportaj yaparak prematürelik ve dünya prematüre günü ile ilgili soruları yanıtladı. Sembolik değeri yüksek yapıların (İstanbul Boğaz Köprüsü ve Kız Kulesi) prematüre farkındalık rengi olan mor renge boyanması sağlandı. Kamuoyu bilgilendirilirken prematüreler için gece gündüz çalışan yenidoğan uzmanı ve hemşiresi olan sağlık çalışanlarımıza da kampanyamız ile ilgili bilgilendirme ve teşekkür mektupları gönderildi. Tüm yenidoğan ünitelerine günün anlam ve önemini yansıtan posterler gönderildi.