Dişlerin zamanında çıkma ve düşme yaşları için bağlantıyı tıklanıyınız.
Her bebeğin dişinin çıkması sırasında az ya da çok bazı sıkıntılar görülebilir. Bebekler genelde 6 ay ciarında diş çıkarmaya başlar ve bu süreç 3 yaşına kadar uzar.
Bebeklerde diş çıkarma döneminde görülebilen sorunlar
- Huysuzluk, uyku düzeninde bozulma, ağrı (bebeklerin bu dönemde ağrı duydukları tahmin edilmekle birlikte gerçekten ağrı duyup duymadıklarını bilememekteyiz, fakat ağrı kesici kullanımını ÖNERMİYORUZ. Ağrı kesici kullanılması ile alerjik hastalık görülme riski artabilmekte, daha önemlisi yaklaşık 2.5 yıl sürecek bir dönemde bebeğin/çocuğun ilaç yan etkisine maruz kalma riski doğmaktadır)
- İştahsızlık: Bebekler, diş çıkarma döneminde katı gıdaları reddedebilirler. Bu durum geçicidir ve diş çıktıktan sonra bebeğiniz eski iştahına kavuşacaktır.
- Salya miktarında artış: diş çıkartmadan yaklaşık 2 ay öncesinde başlar.
- Öksürük: Salya miktarı çoksa, salyanın boğazda birikmesine bağlı öksürük görülebilir.
- Ateş: Bazı bebeklerde hafif ateş görülebilir. 38.3 derecenin üzerindeki ateşlerde özellikle de ateşe öksürük, ishal, hızlı nefes alıp verme gibi başka bulgular eşlik ediyorsa doktorunuza başvurunuz.
- İshal: Aslında diş çıkartma ishale neden olmaz. Diş çıkartma dönemi ek besinlere geçiş dönemi ile aynı zamana denk geldiğinden ve bu dönemde ishal sıklığı arttığından yanlış bir düşünce ile bu dönemdeki ishaller dişe bağlanır.
Ne yapabilirsiniz?
Dişlerde hassasiyete neden olan jelleri önermiyoruz. Lokal anestezik madde içeren bu jeller nadir de olsa methemaglobunemiye neden olabilmekte ve bu durum gelişirse hastaneye yatması ve tedavi alması gerekir. Yapabilecekleriniz:
Çiğneyecek bir şeyler: Verilen şeyin besin değerinden çok diş etlerindeki basıncı rahatlatmak amaçlanmaktadır. Çiğnenen şey soğuk olursa daha rahatlatıcı olur. Soğuk içecekler ve soğuk yiyecekler verilebilir. Soğuk bir muz veya havuç, tülbente sarılmış bir salatalık parçası olabilir. Salatalık gibi parçalanabilecek besinler direkt olarak verilirse akciğerlere kaçabilir bu nedenle mutlaka ticari olarak satılan ürünlere veya tülbent ile sarılarak verilmelidir. Bebeğinize çiğnemesi için ne verirseniz verin mutlaka yanında bulunun ve oturur poziyonda olmasını sağlayın.
Su:Artmış salya akışıyla kaybettiği suyu veya eğer ishal eşlik ediyorsa su ihtiyacını karşılamak amacıyla bol su vermeye özen gösterin.
Dişlerini kaşıyabileceği şeyler:Plastik diş kaşıyıcıları (istenirse buzdolabında soğutulduktan sonra) vermek rahatlatıcı olabilir.
Parmak masajı: Ebeveynin ellerini yıkayıp kuruttuktan sonra diş çıkan bölgeye hafifçe bastırarak yuvarlak hareketlerle masaj yapması rahatlatıcı olacaktır. Aslında bebekler bunu kendi ellerini kullarak zaten sıklıkla yaparlar.
Ağrıyı azaltabilecek ilaçları kullanmayınız.